4 Mayıs 2014 Pazar

Sineklerin Tanrısı - William Golding

Sineklerin Tanrısı
William Golding
İş Bankası Kültür Yayınları
Çevirmen: Mîna Urgan
261 Sayfa
Puanım:★★★
   
   İnsanın hamurunda iyilik ve kötülük vardır ve bu iki gücün savaşı insanın hayatına her zaman eşlik eder. Kimi insanda  iyilik ağır basıyorken kiminde de kötülük ağır basar. Aslında olay bir dengenin işleyişidir ve evrenin her köşesinde bulunan dengenin, insanın karakterinde de var  olması bir zorunluluktur. İyilik kötülükten beslendiği gibi kötülükte iyilikten beslenir; fakat iyiliği anlamlı kılan kötülüğün mevcudiyetidir. İşte William Golding, bu kitapta çocuk karakterler kullanarak bize iyilik ve kötülüğün savaşını, bu alegorik romanla; yani karakterlere ve olaylara simgesel roller yükleyerek okuyucuya anlatıyor.

Bizden başka canavar yok belki.
   
Roman, gelecekteki büyük bir savaş sırasında çocukları güvenli bölgeye taşımakla sorumlu uçağın, bir saldırı sonucu vurulup ıssız bir adaya düşmesiyle başlıyor. Kazadan kurtulanlar altı ile on iki yaş aralığındaki çocuklar. Her şey bir oyun gibi başlıyor. Düzen kuruluyor, hatta içlerinden birini şef seçiyorlar .Çocuklar cennet gibi bir adada hoş vakit geçirebileceklerini sanıyorlar; ama her yetişkinin gözünde melek olan o çocuklar cenneti cehenneme çevirmeyi başarıyorlar. Oyun birden iktidar savaşına dönüyor. Herkes biliyor ki insanoğlu iktidar uğruna hiç düşünmeden en kötü şeyleri bile yapmıştır. Ve yine insanoğlu her zaman günü kurtarma peşindedir. Geleceği veya doğruluğu önemsemez. Nitekim kitapta da çocuklar, onları adadan kurtarabilecek duman yerine, sadece günü kurtaran bir parça eti seçtiler.

“Düşünce değerli bir şeydi, sonuçlar veren bir şeydi.”
  
 Başlangıçta ''Çocuk kitabı mı okuyorum ben?'' diye başlasam da kitabın son sayfalarındaki gerilim dolu satırları okurken ''Lanet olsun sana Jack. Nasıl bir insansın sen?"  gibi Amerikan filmlerinden çıkmış nidalarım, kitabın sonunda ise ''Bütün insanlar kötü mü?''  sorusuna dönüştü. Bu soruyu keskin bir biçimde sorduruyor yazarımız ama aslında cevabı kitabın satırlarına yerleştirmiş. Çok büyük derslerin çıkartılabileceği bir roman yazan William Golding, Nobel Edebiyat Ödülü'nü sonuna kadar hakketmiş bence. Kitabın tek olumsuz yanı bazı betimlemelerin akıcılığı bozması ve İngiliz ölçü birimlerinin kullanılması. Keşke yayınevi bu ölçülerin metrik karşılığını dipnot olarak verseymiş.

Dünya, ne olduğu bilinen dünya, yasalara uyan dünya, kaymak üzereydi. Eskiden şu vardı, bu vardı; ama şimdi...

   Mîna Urgan'ın çeviri kalitesine diyecek söz yok. Ayrıca kitabın sonuna Mîna Urgan'ın yetkin bir eleştirisini de okumak çok keyifli. Mükemmel bir şekilde her konuya açıklık getirmiş ve kitabın daha kolay özümsenmesini sağlamış. Kitabı herkese tavsiye ediyorum. Esen kalın. :)

William Golding

1911 yılında Cornwall'da doğdu. Oyuncu, öğretim görevlisi, denizci, müzisyen ve son olarak okul müdürü sıfatıyla çalıştı. 1934'te Şiirler adlı ilk kitabı yayımlandı. 1940 yılında Kraliyet donanmasında görev aldı. 1954'te ilk romanı Sineklerin Tanrısı yayımlandı. Bu romanın yakaladığı yazınsal ve ticari başarının ardından, 1961 yılında öğretmenliği bıraktı ve kendini tamamen yazmaya adadı. Kule ve Çatal Dil olmak üzere toplam on iki roman yazdı. Sineklerin Tanrısı 1963 yılında Peter Brook tarafından filme alındı. 1983 yılında Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görülen Golding, 1993 yazında hayata gözlerini yumdu.

4 yorum:

  1. zamanında derste okutup acayip sorularla bizi sınav yaptıkları için kitaba hem hayran hem de gıcık olmuştum :) ama siz güzel bir yorum yazmışsınız..çok bilgilendirici :) keyifli okumalar
    not : şu acayip şekilli harfler yüzünden yorum yazmaya da gıcık olmaya başaladım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel düşünceleriniz için çok teşekkür ediyorum. :) Elimden geldiğince bir şeyler yazmaya çalıştım. Okulda zorla okutulan kitaplardan hiç hazzetmezdim. :) Aslında blogu çok sade tutmaya çalışıyorum; ama yinede değerli yorumlarınızı eksik etmeyin. :)

      Sil
  2. Çok merak ediyordum bu kitabın yorumunu. Çok güzel yorumlamışsınız. Ben de şenlik bittikten sonra okuyacağım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ediyorum. Mutlaka okuyun. Kitap, gerçekleri sert bir şekilde okuyucunun yüzüne vuruyor. Şimdiden keyifli okumalar. :)

      Sil

...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...